Samenwerking en uniciteit biedt kansen voor Friesland

Alsdus Willem Vermeend gisteravond tijdens het Groot Fries Ondernemers Treffen in WTC Congrescentrum in Leeuwarden.

Ruim 350 ondernemers van diverse commerciële clubs en ondernemersverenigingen uit Friesland laten zich dinsdagavond inspireren door prof. dr. Willem Vermeend. Tijdens het Groot Fries Ondernemerstreffen in WTC Leeuwarden geeft hij een bevlogen lezing over de toekomst en de economische kansen voor Friesland.

Vermeend put tijdens zijn lezing uit zijn jaren als tweede Kamerlid en minister, maar bovenal uit zijn recente ervaringen. Vandaag de dag bekleedt Vermeend hooggeplaatste functies in het bedrijfsleven. Daarnaast is Vermeend sinds 2006 hoogleraar Europees fiscaal recht en fiscale economie aan de Universiteit te Maastricht. Trends als digitalisering, big data analyse en 3D printen plaats hij moeiteloos in zijn context en hij geeft praktische voorbeelden voor de ondernemers in de zaal. “Kijk naar de binnensteden. Klanten komen uit een straal van 50 kilometer, maar de concurrentie is wereldwijd.” Het zorgt voor een buitengewoon boeiende, maar ook verhelderende wake-up call voor de Friese ondernemers, aangesloten bij CCL Leeuwarden, DCCF, JCCF, Handel & Industrie Sneek, CC NWF en CCZF.

Voor Friesland liggen er volop kansen aldus Vermeend. Een slimme maakindustrie, samenwerken en eigenheid bijvoorbeeld. “Nederland staat in vrijwel alle lijstjes in de top 10. We hebben alleen zelf niet door hoe goed we zijn.” En dat terwijl de economie razendsnel verandert. Iedere dag worden nieuwe technieken ontwikkeld die de verdienmodellen van huidige reuzen onder druk zetten. “Het maakt tegenwoordig niet meer uit waar je gevestigd bent. Het gaat erom of je dat wat je doet slimmer doet. Of je uniek bent. De sociale factor in Friesland kan dan juist bijdragen. Werk samen en wees niet bang voor concurrentie. Als je samen kunt werken, krijgt concurrentie een andere dimensie. Want je kunt juist leren van je concurrenten.”

De samenwerking tussen de commerciële clubs voor het Groot Fries Ondernemers Treffen biedt alvast het goede voorbeeld. Er wordt aansluitend dan ook nog lang nagepraat over de veranderende economie. Uniek zijn. Samenwerken. Trends. Businessmodellen. Het zijn zaken waar Vermeend de zaal afsluitend toe aanspoort om maandelijks minimaal vier uur actief mee aan de slag te gaan. Daar wordt dan ook nog lang over nagepraat.

« terug naar overzicht