Smullen bij Steensma tijdens ontbijtbijeenkomst

De ontbijtbijeenkomst bij Steensma in Leeuwarden was er een om de vingers bij af te likken. Dinsdag 10 juni was de Commerciële Club Leeuwarden er te gast. Na een fijn croissantje en wat sneetjes brood kwamen de leden alles te weten over dit 'zoet geurende' bedrijf.

Het is een feestelijk jaar voor Steensma. Het bedrijf viert dit jaar haar 175ste verjaardag. Ongetwijfeld kan algemeen directeur Rimmert de Jong dagenlang vertellen over dit bedrijf. Maar tijdens de ontbijtbijeenkomst moest hij het vanwege de tijd kort houden. Toch wist hij met enkele feiten al behoorlijk indruk te maken.

Met vier vestigingen en 220 medewerkers is het bedrijf een van de grootste spelers op het gebied van bakkerijgrondstoffen in Nederland. Steensma produceert grondstoffen voor de bakkerij, de patisserie, de zuivel- en ijsindustrie. Te denken valt aan marsepein, jam, vruchtenvulling, spijs, aroma’s en gekonfijte vruchten. Sinds 2012 richt het bedrijf zich ook op het thuisbakken, een markt die almaar groeit. Bakproducten die in deze regio in de supermarkten te verkrijgen zijn, zijn zeer waarschijnlijk afkomstig van Steensma.

Het bedrijf heeft een exportaandeel van 55 tot 60 procent en de producten gaan naar 52 landen. Hoewel de recessie stevig en hardnekkig is, heeft Steensma alleen maar groei gekend in de afgelopen jaren. Dit komt vooral door de belangrijkste eigenschap die het bedrijf aan al haar producten geeft: kwaliteit. ,,Iedere dag worden onze producten getest en geproefd”, vertelt De Jong. ,,Daarom luidt onze slogan ook ‘talent for taste’.” Daarnaast is het bedrijf altijd op zoek naar niches.

In elke hal van het bedrijf staan machines te ronken. Toch komt er nog veel mensenwerk bij kijken. Bij de productie van bijvoorbeeld jams en andere grondstoffen zijn alleen de machines de constante factoren. De grondstoffen zelf zijn dat niet. Aardbeien bijvoorbeeld zijn het ene jaar harder dan het andere jaar. En dus moeten er regelmatig monsters worden genomen om te kijken of het eindproduct helemaal is zoals het hoort te zijn. Indien nodig wordt de samenstelling van de producten bijgesteld tot het resultaat is zoals gewenst.

Hoewel het uiterst interessant is om een kijkje te nemen achter de schermen van dit bedrijf, maakt zo’n rondleiding natuurlijk ook nieuwsgierig naar hoe al die zoete producten precies smaken. De leden werden niet teleurgesteld: ze mochten verschillende soorten marsepein proeven en ook een stukje fondant zoals die in de supermarkt te verkrijgen is.
Al met al een tongstrelende ontbijtbijeenkomst in een prachtig Leeuwarder bedrijf.


« terug naar overzicht