CCL-leden staan hun mannetje tijdens kaatsclinic

Zet twintig ondernemers op een kaatsveld, gooi er een fris regenbuitje overheen, plaats er een humorvolle trainer voor en het kan niet anders dan een gezellige, en bij vlagen zelfs hilarische middag worden.

En dat werd het, donderdagmiddag 8 mei 2014 op het kaatsveld van LKC Sonnenborgh in Leeuwarden. De Friese toon werd direct bij binnenkomst gezet door de ontvangst met een kopje koffie of thee en een stukje rijkelijk besmeerde sûkerbôle. Gastvrouwen Evelien Walstra en Froukje Kooistra heetten daarna iedereen van harte welkom. Evelien deed dit namens de CCL, Froukje namens mede organisator WTC Businessclub Leeuwarden.

De geschiedenis van het kaatsen
Vervolgens werd het woord aan Bouwe de Boer gegeven, die de toehoorders eerst meenam langs de geschiedenis van de kaatssport. De ervaren kaatstrainer vertelde levendig over de 51 landen waar wereldwijd gekaatst wordt, over het feit dat er in ieder land net even andere spelregels zijn en over ‘one wall’, de spelvorm die het meest gespeeld wordt.

Terug naar Friesland. Hier ademt de sport vooral veel historie uit: de meeste kaatsclubs bestaan al honderd jaar of langer. Zo ook de LKC Sonnenborgh, die in 1902 is opgericht. Niet alleen de prachtig gelegen accommodatie, maar vooral ook de indrukwekkende prijzenkasten in de kantine getuigen van de rijke geschiedenis van de club. De geschiedenis is verteld, de praktijk gaat beginnen. Friesland telt zo’n 18.000 actieve kaatsers en vandaag komen daar twintig fanatieke ondernemers bij.

Het spel, de regels en de punten
De kaatsers ondervinden dat de spelregels bij het kaatsen niet gemakkelijk te leren zijn. Om over de puntentelling maar te zwijgen. In de iets minder harde regen doet Bouwe toch een poging één en ander uit te leggen.

Na een rondje hardlopen en de nadat de deelnemers in tweetallen de opslag hebben geoefend, kan het echte werk beginnen. Er worden drie partijen gespeeld, onder luide aanmoedigingen van het publiek.

Het blijft regenen, de hele masterclass lang, maar gelukkig is het niet koud en staat er nauwelijks wind. De meeste ondernemers zijn na bijna twee uren tot op het bot nat, maar er wordt met niet minder energie dan tijdens de wedstrijden opgeruimd.

De prijzen
Ondanks de gemengde parturen, werd er een winnaar bij de vrouwen gekroond. Geartsje de Vries van Rotshuizen Geense Advocaten ging er met die eer vandoor. En de absolute winnaar, met drie gewonnen partijen, was Roelof Jan Rinsma van Flanderijn. De trainer vindt vooral de zes boppeslagen die hij sloeg de vermelding meer dan waard.

Nadat alle winnaars een medaille en een krans, die voor de gelegenheid vermomd was als bos bloemen, hadden omgehangen gekregen, kon er nog een welverdiende borrel aan de bar worden besteld. Tegen half acht keerden alle deelnemers en het publiek moe, voldaan en doorweekt huiswaarts.

« terug naar overzicht