Henk Gemser, een kijkje in de keuken van een Chef de Mission

Henk Gemser was op maandag 17 februari te gast tijdens een goed bezochte lunchbijeenkomst van de club.

Terwijl het medailles regent tijden de Olympische Winterspelen in Sochi hadden wij de Nederlandse Chef de Mission van Vancouver te gast. Deze gepassioneerde oud schaats coach vertelde in het Oranje Hotel in Leeuwarden onder andere over zijn ervaringen als Chef de Mission tijdens de Olympische Winterspelen van 2010.

Henk Gemser vertelde geanimeerd over zijn omvangrijke collectie sportervaringen. Hij is voor velen vooral bekend door zijn deelname aan de Elfstedentocht van 1963, die hij als een van de weinigen uitreed. Hij trotseerde daarbij niet alleen de barre weersomstandigheden, maar ook de organisatie die met alle goede bedoelingen deelnemers van het ijs plukte. ,,Maar we lieten ons niet grijpen!”

Gemser was trainer van de sprintkernploeg en later vervulde hij de functie als bondcoach. In 1998 zag hij in deze functie onder anderen Ids Postma en Gianni Romme Olympisch kampioen worden tijdens de winterspelen van 1998. Hij vond het een eer toen hij jaren later werd gevraagd om Chef de Mission te zijn tijdens de Olympische Spelen in Vancouver, in 2010.

Dit bleek een avontuur vol uitersten. Zo moest Gemser het hoofd koel houden na de verkeerde wissel van Sven Kramer. Hij begeleidde Kramer en zijn coach Gerard Kemkers in de eerste uren na dit drama. Een paar dagen later zag hij hoe snowboardster Nicolien Sauerbreij goud won. Hij was vooraf een van de weinigen die bij haar het gevoel had dat ze deze prestatie kon leveren.

Het verhaal van Gemser bevatte verschillende boodschappen die niet alleen voor sporters, maar ook voor ondernemers van waarde kunnen zijn. Zoals de stimulerende quote waarme de sportman zijn verhaal afsloot: ,,Mensen kunnen veel meer dan ze denken dat ze kunnen.”

« terug naar overzicht